г.Днепр, проспект Карла Маркса, 49 +38(063)653-40-49 mail@agro-trader.com.ua
Меню

Україна є одним із найбільших виробників соняшнику і провідним експортером соняшникової олії у світі. Останніми роками водночас із вирощуванням традиційного соняшнику розвивається і високоолеїновий.

Високоолеїновий соняшник — це соняшник із вмістом в олії понад 82 % олеїнової кислоти омега‑9 (мононенасичена жирна кислота) і низьким вмістом лінолевої кислоти омега‑6 (поліненасичена жирна кислота). Перевагою даного типу соняшнику є те, що високоолеїнові гібриди виведено традиційними методами селекції, а не зміною генетичного коду, як у сої та ріпаку. Генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти в олії таких гібридів соняшнику є найвищим серед усіх олійних культур — до 95 %.

Першочерговими причинами розвитку галузі високоолеїнової соняшникової олії стали популяризація здорового харчування у розвинених країнах, а також потреба світової жироолійної промисловості у нових видах олії, які мають необхідні якості, але при цьому є дешевшими, порівняно з олією з аналогічними характеристиками, наприклад оливковою. Тому останні роки частка високоолеїнового соняшнику постійно зростає і становить близько 10 % від усього виробництва соняшнику у світі. Наразі частка високоолеїнового соняшнику у структурі виробництва соняшнику в Україні складає близько 7 %, утім світові тенденції вказують на ширші перспективи розвитку цього напряму в нашій країні.

Розвиток високоолеїнового сегмента виглядає вельми перспективним, до того ж врожайністю найкращі сучасні високоолеїнові гібриди не поступаються традиційним, а також можна одержати премію, яка повністю компенсує вартість насіння на гектар.

Чим же обумовлений попит на високоолеїнову олію соняшнику? Передусім це пов’язано з турботою людини про власне здоров’я. Високоолеїнова соняшникова олія має найвищий вміст вітаміну Е (альфа‑токоферолу) — 45 мг/100 г. Це природний антиоксидант, що зміцнює імунітет людини, зменшує ризик виникнення ракових захворювань і хвороб серцево‑судинної системи, які на сьогодні є основною причиною смертності серед населення.

При переробці традиційної лінолевої соняшникової олії на маргарин, а також при смаженні з’являються активні транс‑ізомери, що спричиняють підвищення вмісту холестерину у крові й можуть бути каталізаторами серцево‑судинних і ракових захворювань (так званий шкідливий холестерин). Дієтично транс‑жири
підвищують рівень ліпопротеїнів низької щільності (LDL‑C, або «поганого холестерину») і знижують рівень ліпопротеїнів високої щільності (HDL‑C, або «хорошого холестерину»), тим самим удвічі збільшуючи ризик серцево‑судинних захворювань. На відміну від лінолевої, при термічній обробці та гідролізації високоолеїнової олії утворюються переважно цис‑ізомери, які зменшують вміст холестерину й канцерогенів. Вона має тривалий цикл використання у процесі смаження за високих температур, містить не більше 10 % насичених жирів, що дуже важливо для харчової промисловості. Саме тому такі великі мережі індустрії швидкого харчування, як McDonalds, віддають перевагу високоолеїновій олії соняшнику при виробництві картоплі фрі. Термін зберігання високоолеїнової олії та її похідних (маргарину) у чотири рази довший, ніж у звичайної, традиційної, олії.

Високоолеїнові гібриди районовані в Україні так само, як і класичні. В цілому технологія вирощування є загальноприйнятою для соняшнику, однак для високоолеїнових гібридів її особливостями є дотримання таких умов: рекомендується висівати в оптимальні терміни, коли ґрунт на глибині висіву прогріється до +10 °С, просторова ізоляція від класичного соняшнику має становити не менше ніж 200–400 м. Якщо немає можливості дотримуватися просторової ізоляції, то необхідно підбирати гібридний склад згідно з групами стиглості, щоб забезпечити цвітіння у різні терміни й уникнути перезапилення зі звичайним соняшником. Рекомендується також уникати вирощування високоолеїнового соняшнику у зонах із різкоконтинентальним кліматом, оскільки різкі коливання нічних і денних температур під час цвітіння та наливу сім’янок можуть суттєво знизити рівень олеїнової кислоти в олії (рис. 1). При збиранні врожаю для контролю якості продукції рекомендується перевіряти вміст олеїнової кислоти на кожному полі й навіть з кожної машини. Це зведе до мінімуму змішування продукції при збиранні та транспортуванні.

Важливою складовою успіху є добір насіння із високим генетичним потенціалом урожайності й умістом олеїнової кислоти, а також чистота насіння, що гарантує виробникам компанія «Сингента».

Чинники, які впливають на вміст олеїнової кислоти

1. Генетика гібрида.
2. Генетична чистота насіння.
3. Нічна температура в період цвітіння та дозрівання насіння.
4. Перезапилення із сусідніх полів.
5. Фізичне змішування насіння:

    · при посіві;​
    · при збиранні;
    · при транспортуванні;
    · на складі;
    · під час сушіння;
    · при виробництві олії.


Рис. 1. Вплив перезапилення та нічних температур на вміст олеїнової кислоти, %.

«Сингента» має дуже багато високоолеїнових гібридів соняшнику, адаптованих у більшості країн — виробників товарного соняшнику. Понад половина зареєстрованих гібридів цього сегмента в Європі — це гібриди компанії «Сингента». Для умов України остання зареєструвала найбільш високоврожайні гібриди для традиційної технології вирощування НК Ферті та Тутті, а для господарств, що використовують виробничу систему Clearfield®, Коломбі, СИ Експерто й Таленто.

Гібрид Коломбі є стандартом із посухостійкості у високоолеїновому сегменті. Завдяки стійкості до гербіциду Каптора можливий контроль вовчка і бур’янів у виробничій системі Clearfield®. Коломбі генетично близький до гібрида Санай. Не рекомендується для вирощування у регіонах з високим фоном фомопсису. Має високий потенціал урожайності. Вміст олеїнової кислоти в олії — до 92 %. Середній вміст олії складає до 47–48 %. Рекомендована густота до збирання — 35–45 тис./га. Рекомендований для вирощування в посушливих регіонах (Південний Степ, Приазов’я).

Гібриди СИ Експерто і Таленто поєднують стабільно високий рівень урожайності, високу толерантність до хвороб, пластичність та високий вміст олії й олеїнової кислоти в ній, а також не поступаються за врожайністю класичним гібридам. Зокрема, урожайність гібрида СИ Експерто протягом 2016–2018 років у зоні Лісостепу була в середньому 41,3–48,4 ц/га, в зоні Степу — 29,3–36,4 ц/га. Урожайність гібрида Таленто протягом 2017–2018 років у зоні Лісостепу була в середньому 33,7–43,9 ц/га, в зоні Степу — 26,8–33,5 ц/га.

Отже, як бачимо, «Сингента» бере активну участь у розвитку сегмента високоолеїнового соняшнику, пропонуючи сільгоспвиробникам найкращі на даний час високоолеїнові гібриди та професійну систему захисту. Крім цього, фахівці компанії також забезпечують технічний супровід вирощування і технічну підтримку щодо контролю якості продукції. Для сільгоспвиробників в Україні високоолеїновий соняшник — це унікальна можливість одержати додатковий прибуток із кожного гектара без додаткових витрат, а також убезпечити себе від коливань цін на продукцію.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *